Home
About Us
People
Education
Research
Resources
Links
Education

Inginerie electrica asistata de calculator

CUPRINS:

  1. Starea domeniului - motivatia si obiectul programului
  2. Misiune si obiective
  3. Structura institutionala
  4. Continutul programului
  5. Proiectul de initiere de program
  6. Resurse existente

Starea domeniului - motivatia si obiectul programului

Încă înainte de Decembrie 1989, în cadrul Catedrei de Electrotehnică a Universitătii "Politehnica" Bucuresti s-a constituit un grup motivat în directia utilizării calculatoarelor în ingineria electrică si au fost realizate câteva pachete de programe performante de calcul al câmpului electromagnetic si al circuitelor electrice. Odată cu începerea reorganizării învătământului superior românesc, parte din aceste preocupări au ajutat la functionarea, temporară, a specializării de Electrofizică în cadrul Facultătii de Electrotehnică a Universitătii "Politehnica" Bucuresti. Totodată, acelasi grup a initiat si administrat programele TEMPUS JEP 2717 si TEMPUS JEN 2717, care au permis concretizarea preocupărilor de utilizare a calculatoarelor în ingineria electrică prin Scoala Postuniversitară de Inginerie Electrică Asistată de Calculator, ce a functionat în perioada 1992- 1995 pe baza Ordinului Rectoratului Universitătii "Politehnica" Bucuresti din 20 iunie 1992.

În acest moment Catedra de Electrotehnică a Universitătii "Politehnica" Bucuresti dispune de un corp profesoral de o recunoscută competentă în variate domenii ale ingineriei electrice: teoria câmpului electromagnetic si analiza dispozitivelor cu câmp electromagnetic, teoria circuitelor electrice si analiza si sinteza acestora, analiza regimurilor deformante în retelele electrice. Directiile noi de cercetare dezvoltate în catedră, precum si experienta căpătată în administrarea proiectelor europene si a Scolii Postuniversitare de Inginerie Electrică Asistată de Calculator, si-au găsit aplicatia firească în îmbogătirea planurilor de învătământ ale mai multor specializări din Universitatea "Politehnica" Bucuresti, inclusiv prin înfiintarea unor directii de studii aprofundate. În particular, Catedra de Electrotehnică a Universitătii "Politehnica" Bucuresti coordonează (prin directorul prezentului Program) directiile de aprofundare Analiza si proiectarea asistată de calculator a sistemelor electromagnetice, initiată pe baza adresei Ministerului Învătământului nr. 25895/08.02.94 referitoare la studiile de aprofundare, si Analiza si proiectarea microsistemelor, initiată pe baza adresei Ministerului Învătământului nr. 4638/1995 referitoare la studiile de aprofundare.

Modernizarea cercetării si a procesului educativ a fost si este însotită de o continuă modernizare a laboratoarelor si completare a materialelor documentare, de perfectionarea corpului profesoral – prin eforturi proprii sau prin stagii în străinătate – si de editarea de cursuri, îndrumare, culegeri de probleme. În particular, Catedra de Electrotehnică a dezvoltat o expertiză cu totul deosebită în utilizarea calculatoarelor pentru rezolvarea problemelor de inginerie electrică dintr-o arie foarte largă: dispozitive cu câmp electromagnetic, dispozitive microelectronice, prelucrare numerică a semnalelor, analiză numerică a datelor. Catedra s-a constituit astfel într-un centru pilot în aceste domenii si asigură diseminarea expertizei dobândite în comunitatea academică precum si în cercetare si industrie. Ea este deasemeni prezentă activ în viata stiintifică internatională prin lucrări stiintifice publicate sau comunicate la întruniri stiintifice de prestigiu, în domeniile sale de competentă. Mai mult, în cadrul catedrei au functionat sau se află în curs de derulare peste 10 proiecte de colaborare europeană (TEMPUS, COST, COPERNICUS).

Această orientare a Catedrei de Electrotehnică îsi găseste explicatia si - totodată - aplicatia în reforma învătământului începută în tara noastră, în tendinta de modernizare a vietii materiale si spirituale, în care informatizarea este în acelasi timp necesară dar si acceptată si dorită de tineretul studios. Este unanim recunoscută importanta crescândă a mijloacelor moderne de calcul în învătământ, cercetare si proiectare, iar Catedra, Facultatea si Universitatea noastră pot contribui competent la pregătirea specialistilor în acest domeniu. O pregătire structurată institutionalizată în această directie răspunde astfel atât unei reale cereri în rândul studentilor cât si ofertei de pe piata muncii.

Ca urmare a adresei nr. 36712/22.08.96 a Directiei generale Învătământ superior si Cercetare stiintifică universitară a Ministerului Învătământului, în structura Facultătii de Electrotehnică a Universitătii "Politehnica" Bucuresti a fost inclusă optiunea Inginerie electrică asistată de calculator, înlocuind optiunea Electrofizică în cadrul specializării de Electrotehnică generală. Optiunile exprimate de studenti au permis formarea în anul III a primei grupe în optiunea Inginerie electrică asistată de calculator, care, în conformitate cu planul de învătământ aprobat, urmează a aborda pregătirea specifică optiunii în anul universitar 1997/1998.

Initiativa Guvernului român de initiere a reformei învătământului superior românesc, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale si concretizată în implementarea de către Consiliul National de Finantare a Învătământului Superior a programelor privind ridicarea calitătii învătământului universitar, învătământului la nivel de colegiu si a educatiei permanente, oferă o reală perspectivă de succes noii directii optionale ce face obiectul prezentului proiect de program. Desi solid fundamentată din punct de vedere educational, stabilă institutional, si cu o bază sigură de plecare, functionarea eficientă si dezvoltarea optimă a noii directii optionale de Inginerie electrică asistată de calculator vor fi pe deplin atinse numai cu un sprijin financiar adecvat în primii ani de la înfiintare.

Prezentul program inovator de nivel universitar face parte dintr-un complex ce are ca obiectiv constituirea unui ansamblu educational structurat în domeniul ingineriei electrice asistate de calculator. Acest ansamblu este constituit din trei paliere (niveluri): licentă (diplomă de inginer), master (diplomă de studii aprofundate), doctorat (diplomă de doctor inginer), paliere care functionează în acest moment fără o legătură organică explicită si fără o viziune unitară.

Structura educatională a ansamblului este astfel concepută încât să se finalizeze, la fiecare palier, printr-un nivel de expertiză determinat si să poată fi continuată atât în legătură cu paliere anterioare cât si în mod independent. Primul nivel - licentă - face obiectul unui prezentului proiect de program; în timp ce nivelurile superioare - master si doctorat - fac obiectul prezentului proiect de sprijinire a programelor de studii aprofundate si doctorat, înaintat în cadrul componentei 3.

Obiectul prezentului program îl constituie dezvoltarea directiei optionale inginerie electrică asistată de calculator, în cadrul Facultătii de Electrotehnică a Universitătii "Politehnica" Bucuresti.

Acest program urmează a fi realizat prin:

    • introducerea si fortificarea unui nou curriculum în strânsă legătură cu informatizarea crescândă a vietii economice si sociale în România;
    • promovarea unui program interdisciplinar, care înmănunchează aspecte de inginerie electrică, tehnici matematice si stiinta calculatoarelor;
    • dezvoltarea unor metode moderne de învătare, bazate pe folosirea intensivă a calculatorului electronic ca suport de curs/laborator/proiect, precum si pentru evaluare si cercetare individuală sau în echipă.

Odată programul finalizat, noua directie optională va putea constitui, ca si structurile pe baza cărora este construită, un centru pilot pentru initiative similare în învătământul superior tehnic din România si un partener serios pentru cercetarea natională si cooperare internatională, care îi vor permite să se întretină si să se dezvolte prin resurse proprii.

Programul urmăreste totodată, prin chiar obiectul său, constituirea unei baze pentru pregătirea de perspectivă a unor specialisti în solutionarea asistată de calculator a problemelor curente sau de înaltă specializare ale ingineriei electrice. În acest sens el este conceput, în mod firesc, ca primă parte dintr-o structură gradată adecvat, continuat fiind de un program de studii aprofundate si doctorat. Fiecare componentă a acestei structuri - optiunea Inginerie electrică asistată de calculator, directiile de studii aprofundate Analiza si proiectarea asistată de calculator a sistemelor electromagnetice si Analiza si proiectarea microsistemelor, si pregătirea de doctorat în specialitatea Electrotehnică - poate functiona separat pentru a pregăti specialisti cu un nivel de expertiză bine definit si, totodată, admite perfectionarea printr-o treaptă educatională superioară.

Misiune si obiective

Directia optională Inginerie electrică asistată de calculator are ca misiune pregătirea inginerilor, absolventi ai facultătii de Electrotehnică, în utilizarea competentă si eficientă a echipamentelor moderne de calcul în analiza si proiectarea de înaltă calitate a dispozitivelor electromagnetice si/sau circuitelor electronice.

Analiza si, mai ales, proiectarea instalatiilor electrice moderne, competitive, presupune o activitate complexă, în care costurile de proiectare, realizare, testare si chiar fabricatie sunt mult reduse dacă abordarea este bazată de la bun început pe folosirea competentă a instrumentelor moderne de calcul.

De exemplu, analiza si proiectarea dispozitivelor electromagnetice, mai ales a celor care includ efecte cuplate, prezintă reale dificultăti de abordare, din cauza complexitătii intrinseci a problematicii acoperite. O rezolvare cât mai acurată a unor astfel de probleme, mai ales în cazul prezentei unor fenomene tranzitorii, efecte neliniare, sau unei geometrii complicate, nu poate fi imaginată fără utilizarea calculatoarelor electronice si a unor pachete de programe specializate. De asemenea, analiza si proiectarea circuitelor electrice - inclusiv a circuitelor VLSI de largă utilizare în instalatii electrice moderne - prezintă reale dificultăti de abordare, din cauza complexitătii lor crescute. Rezolvarea cât mai eficientă a unor astfel de probleme, mai ales în cazul prezentei unor fenomene tranzitorii, efecte neliniare, sau unei functionalităti complicate, nu poate fi imaginată fără utilizarea calculatoarelor electronice si a unor pachete de programe specializate.

Pe de altă parte, folosirea inteligentă si eficientă a acestor facilităti presupune si rafinarea unor cunostinte din domeniul matematicii, electrotehnicii si electronicii si al informaticii, într-un cadru educational structurat în mod adecvat.

Obiectivele optiunii sunt ilustrate de disciplinele (obligatorii si optionale) aferente:

  1. Studiul modelelor fizice si matematice ale problemelor de câmp electromagnetic si circuite electrice/electronice;
  2. Studiul metodelor numerice utilizate în analiza si proiectarea dispozitivelor cu câmp electromagnetic si circuitelor electrice/electronice;
  3. Utilizarea pachetelor de programe specializate pentru analiza si proiectarea dispozitivelor de câmp electromagnetic;
  4. Studiul unor sisteme electrice si electronice moderne specializate;
  5. Utilizarea competentă a echipamentelor de calcul moderne pentru rezolvarea calificată a problemelor ingineresti curente;
  6. Utilizarea competentă a echipamentelor moderne de calcul si comunicatie în activităti de comunicare în inginerie.

Structura institutionala

Directia optională Inginerie electrică asistată de calculator este structurată ca o serie având cel putin o grupă de studiu de 25 studenti, înfiintată începând cu anul III de studii, conform optiunilor prezente ale studentilor. Ea functionează ca directie optională distinctă începând însă din anul IV, semestrul II, conform planului de învătământ aprobat.

Disciplinele generale sunt parcurse împreună cu celelalte grupe din acelasi an de studiu, iar disciplinele specifice specializării sunt parcurse de grupa constituită în formatiune de studiu specializat. Disciplinele optionale sunt parcurse în cadrul unor formatiuni de studiu alcătuite corespunzător optiunilor exprimate de studenti, în conformitate cu normativele existente.

Din punct de vedere administrativ, directia optională Inginerie electrică asistată de calculator este integrată în structura Facultătii de Electrotehnică si este coordonată, din punct de vedere educativ, de către catedra de Electrotehnică, sub controlul Consiliului Facultătii.

Directia optională Inginerie electrică asistată de calculator este prevăzută a fi completată de directiile de studii aprofundate Analiza si proiectarea asistată de calculator a sistemelor electromagnetice si Analiza si proiectarea microsistemelor, cu acelasi caracter interdisciplinar, si cu aceeasi bază, reprezentată de Scoala postuniversitară de inginerie electrică asistată de calculator.

Specializarea din cadrul directiei optionale permite, prin optiune, alegerea unuia din două pachete a câte trei discipline (disciplina de proiectare si două discipline de aprofundare specifice optiunii), corespunzând orientării către dispozitive cu câmp electromagnetic, respectiv către circuite electrice/electronice.

Disciplinele specifice din Planul de învătământ al optiunii Inginerie electrică asistată de calculator sunt prezentate în următorul extras:

Anul IV

Nr. Disciplina Sem. I Sem. II Verif.

  • Modelarea numerică a câmpului electromagnetic - /- /- /- 3C/- /2L/- E
  • Modelarea numerică a circuitelor electrice - /- /- /- 2C/- /1L/- E
  • Transmisiunea informatiei - /- /- /- 2C/- /1L/- C

Anul V

Nr. Disciplina Sem. I Sem. II Verif.

  • Curs general de specialitate specific optiunii - Lista A
    Metode numerice în ingineria electrică 3C/- /2L/- - /- /- /- E
  • Curs de proiectare de specialitate specific optiunii - Lista B
    Proiectarea asistată de calculator a dispozitivelor electromagnetice / circuitelor electronice 3C/- /- /2P E+P si tehnici complementare 2C/- /- /2P C+P
  • Curs de aprofundare specific optiunii - Lista C
    Sisteme cu microunde / microelectronice 2C/- /1L/- C si tehnici de comunicare 2C/- /2L/- C
  • Curs de aprofundare specific optiunii - Lista C
    Sisteme cuplate / Sinteza circuitelor electrice 2C/- /1L/- - /- /- /- C

Pachetul de trei discipline aferent orientării către dispozitive cu câmp electromagnetic este constituit din: Proiectarea asistată de calculator a dispozitivelor electromagnetice si tehnici complementare, Sisteme cu microunde si tehnici de comunicare, Sisteme cuplate.

Pachetul de trei discipline aferent orientării către circuite electrice/electronice este constituit din: Proiectarea asistată de calculator a circuitelor electronice si tehnici complementare, Sisteme microelectronice si tehnici de comunicare, Sinteza circuitelor electrice.

Continutul disciplinelor specifice directiei optionale Inginerie electrică asistată de calculator este rezumat în cele ce urmează:

  1. Modelarea numerică a câmpului electromagnetic ( - 3C/- /2L/- E)
  2. Curs: Ecuatiile câmpului electromagnetic - forme integrale/locale/la interfată, forme tari/slabe. Aproximarea spatiilor de functii si a ecuatiilor - diferente finite, elemente finite, volume finite. Ecuatii eliptice scalare si vectoriale în 1, 2 si 3 dimensiuni. Ecuatii parabolice. Ecuatii hiperbolice. Pre- si post- procesare, neliniarităti, domenii infinite, singularităti, anizotropie.

    Laborator: Algoritmi de descriere a problemei, algoritmi de construire / asamblare a ecuatiilor si algoritmi de postprocesare pentru: metoda diferentelor finite, metoda elementelor finite, metoda elementelor de frontieră si metoda volumelor finite.Modelarea numerică a circuitelor electrice ( - 2C/- /1L/- E)

    Curs: Regimul stationar al circuitelor electrice liniare/neliniare - metode numerice de analiză. Regimul tranzitoriu al circuitelor electrice liniare/neliniare - metode numerice de analiză.

    Laborator: Algoritmi de constructie si de asamblare a ecuatiilor de circuit. Analiza circuitelor electrice liniare / neliniare; analiza circuitelor electrice în regim stationar / tranzitoriu.

  3. Transmisiunea informatiei ( - 2C/- /1L/- C)
  4. Curs: Modelul unui sistem de transmisiune a informatiei. Semnale si sisteme. Perturbatii. Modulatia. Sisteme de transmisiune a informatiei. Sisteme de achizitie si prelucrare a datelor.

    Laborator: Analiza Fourier a semnalelor. Analiza Haar a semnalelor. Esantionarea semnalelor. Modulatia liniară. Modulatia exponentială. Modulatia de impulsuri.

  5. Metode numerice în ingineria electrică (3C/- /2L/- - E)
  6. Curs: Metode speciale de rezolvare a sistemelor de ecuatii algebrice liniare (solutie în sensul celor mai mici pătrate, algoritmi de tip batch si secvential). Probleme de valori si vectori proprii. Metode speciale de rezolvare a sistemelor de ecuatii algebrice neliniare; interpolare si probleme de cea mai bună aproximare. Integrarea numerică a sistemelor de ecuatii diferentiale ordinare (Metode Adams- Bashford, Adams- Moulton). Rezolvarea numerică a ecuatiilor integrale.

    Laborator: Aproximarea functiilor prin metoda celor mai mici pătrate. Rezolvarea sistemelor liniare algebrice cu matrici rare. Suprarelaxarea succesivă în rezolvarea sistemelor algebrice liniare. Analiza modală a matricelor - vectori si valori proprii. Interpolarea polinomială a functiilor reale; interpolarea polinomială pe portiuni (spline). Metode pentru rezolvarea ecuatiilor diferentiale. Metode pentru rezolvarea ecuatiilor integrale.

  7. Proiectarea asistată de calculator a dispozitivelor electromagnetice ... (3C/- /- /2P ... E+P)
  8. Curs: Formularea problemei de proiectare. Modelare fizică, modelare matematică, modelare numerică. Tehnici de preprocesare si analiza simbolică a câmpului electromagnetic. Rezolvarea numerică a problemelor de modelare. Tehnici de postprocesare. Proiectarea si optimizarea numerică a dispozitivelor electromagnetice.

    Proiect: Prezentarea si operarea cu pachetul de programe FAP. Probleme- test rezolvate cu ajutorul pachetului de programe FAP. Proiectarea unui dispozitiv electromagnetic specific. Sustinerea proiectului.

  9. Proiectarea asistată de calculator a circuitelor electronice ... (3C/- /- /2P ... E+P)
  10. Curs: Circuite integrate pe scară foarte mare - aspecte tehnologice si de proiectare. Sisteme logice combinationale si secventiale. Subsisteme logice tipice. Criterii spatiale în proiectare. Criterii arhitecturale în proiectare. Algoritmi de analiză si sinteză. Studii de caz.

    Proiect: Prezentarea si operarea cu pachetul de programe Solo. Probleme- test rezolvate cu ajutorul pachetului de programe Solo. Proiectarea unui circuit electronic integrat specific. Sustinerea proiectului.

  11. Tehnici complementare ( ... 2C/- /- /2P C+P)
  12. Curs: Tipuri, etape si instrumente fundamentale pentru rezolvarea asistată de calculator a unei probleme de inginerie. Calcule numerice si calcule simbolice. Reprezentarea si prelucrarea semnalelor. Tehnici de vizualizare a datelor. Pachete de programe uzuale de înaltă productivitate - Mathematica, MatLab.

    Proiect: Prezentarea pachetului de programe Mathematica/MatLab. Calcule simbolice, calcule numerice. Vizualizarea datelor. Rezolvarea unei probleme specifice de proiectare si generarea raportului. Sustinerea proiectului.

  13. Sisteme cu microunde ... (2C/- /1L/- ... C)
  14. Curs: Ecuatiile lui Maxwell în regim variabil si armonic. Unda electromagnetică plană. Unde electromagnetice ghidate (linii de transmisiune, ghiduri de undă, linii microstrip, fibre optice). Cavităti rezonante. Radiatia undelor electromagnetice. Retele de microunde.

    Laborator: Propagarea undelor pe linia de transmisiune. Propagarea undelor în ghidul de undă dreptunghiular. Oscilatii electromagnetice într-o cavitate rezonantă paralelipipedică. Analiza unui circuit cu microunde.

  15. Sisteme microelectronice ... (2C/- /1L/- ... C)
  16. Curs: Elemente pasive si active specifice circuitelor microelectronice. Probleme tehnologice specifice circuitelor microelectronice. Miniaturizarea structurilor pasive / active (bipolare si MOS). Circuite digitale. Circuite de multiplicare. Circuite analogice si de interfată. Integrarea microsistemelor.

    Laborator: Elemente de circuit microelectronice - functionare si caracteristici. Modelarea functionării circuitelor microelectronice foplosind pachete de programe de tip SPICE.

  17. Tehnici de comunicare ( ... 2C/- /2L/- C)
  18. Curs: Comunicarea scrisă în domeniul tehnic - tipuri, reguli, tehnici. Comunicarea orală în domeniul tehnic - tipuri, reguli, tehnici. Utilizarea calculatorului pentru comunicarea tehnică. Mijloace speciale de comunicare.

    Laborator: Scrisoarea profesională. Propunerea de proiect. Raportul de cercetare. Manualul de utilizare. Articolul stiintific. Comunicarea (orală) stiintifică. Prezentarea orală.

  19. Sisteme cuplate (2C/- /1L/- - C)
  20. Curs: Probleme cuplate câmp electromagnetic - câmp termic. Probleme cuplate câmp electromagnetic - câmp de eforturi si deformatii/deplasări. Cuplajul câmp electromagnetic - circuit electric.

    Laborator: Modelarea unui sistem de încălzire prin inductie. Modelarea unui sistem electro- mecanic. Modelarea comportării în circuit a unui element de circuit cu efect de câmp.

  21. Sinteza circuitelor electrice (2C/- /1L/- - C)
  22. Curs: Formularea problemei de sinteză a circuitelor electrice. Realizabilitatea retelelor pasive. Sinteza dipolilor pasivi. Sinteza circuitelor multiport. Sinteza functiilor de transfer. Sinteza circuitelor electrice neliniare. Sinteza în domeniul timp.

    Laborator: Studiul proprietătilor circuitelor pasive. Sinteza circuitelor electrice liniare si neliniare. Optimizarea sintezei circuitelor.

Componenta grupului de initiere a programului, centrat în jurul Laboratorului de metode numerice (LMN) si a Grupului de electrotehnică teoretică (GET), dar cuprinzând si alti membri ai catedrei si chiar ai altor catedre din Universitate, include în prima fază pe următorii:

    • Prof. Florian Mircea Gabriel TOMESCU (conducere de doctoranzi, coordonator GET)
    • Prof. Constantiu Daniel IOAN (coordonator LMN)
    • Prof. Florea Ioan HĂNTILĂ (seful Catedrei de Electrotehnică)
    • Prof. Corneliu A. MARINOV (conducere de doctoranzi)
    • Prof. Mihai IORDACHE
    • Prof. Corneliu POPEEA (Facultatea de Automatică si Calculatoare, conducere de doctoranzi)
    • Sef lucrări Anca TOMESCU
    • Sef lucrări Irina MUNTEANU
    • Asist.dr.ing. Mihai PLATON
    • Asist. Mihai POPESCU
    • Asist. Gabriela CIUPRINA
    • Asist. Mihaela GHITIU
    • Asist. Anisoara IONESCU
    • Doctorand Tiberiu CHELCEA.

Pe măsura derulării programului acest grup de initiere va putea fi lărgit pentru a cuprinde si alte persoane competente, care ar putea aduce contributii valoroase la dezvoltarea directiei optionale Inginerie electrică asistată de calculator.

Continutul programului

Activitătile directe de pregătire specifică a studentilor directiei optionale Inginerie electrică asistată de calculator urmează a începe efectiv în semestrul II al anului universitar 1997/1998. Acest răgaz permite o pregătirea serioasă a procesului educativ prin următoarele activităti:

    • completarea si modernizarea echipamentului hardware necesar procesului educational;
    • completarea si modernizarea echipamentului software necesar procesului educational;
    • efectuarea unor stagii de documentare si/sau instruire a corpului profesoral si personalului auxiliar;
    • pregătirea materialelor educative necesare (curs, lucrări de laborator, teme de proiect);
    • pregătirea suportului pe calculator al unor materiale educative necesare.

Aceste activităti vor fi finalizate printr-un output cuantificabil, usor de evaluat si, totodată, apt de a fi îmbunătătit, dezvoltat si diversificat pe măsura acumulării de experientă în activitătile directe cu studentii.

Intervalul de timp disponibil până la începerea activitătii directe cu studentii, ca si esalonarea naturală în timp a diferitelor discipline, permit programarea actiunilor enumerate în câteva etape:

    • elaborarea cursurilor pentru trei discipline ale anului IV, semestrul II (aproximativ 210- 280 pag. pentru cursuri de 3 ore/săptămână si 140- 210 pag. pentru cursuri de 2 ore/săptămână) - termen: ianuarie 1998
    • pregătirea lucrărilor de laborator pentru trei discipline ale anului IV, semestrul II (5- 6 lucrări de laborator) - termen: ianuarie 1998
    • evaluare si raport final al proiectului de initiere de program - termen: martie 1998
    • elaborarea cursurilor pentru sapte discipline ale anului V, semestrul I (aproximativ 210- 280 pag. pentru cursuri de 3 ore/săptămână si 140- 210 pag. pentru cursuri de 2 ore/săptămână) - termen: septembrie 1998
    • pregătirea lucrărilor de laborator pentru cinci discipline ale anului V, semestrul I (5- 6 lucrări de laborator) - termen: septembrie 1998
    • pregătirea temelor de proiect pentru două discipline ale anului V, semestrul I (5- 6 teme de proiect) - termen: septembrie 1998
    • pregătirea temelor de proiect de diplomă pentru studentii directiei optionale Inginerie electrică asistată de calculator (aproximativ 25 teme de proiect de diplomă) - termen: septembrie 1998
    • elaborarea cursurilor pentru două discipline ale anului V, semestrul II (aproximativ 210- 280 pag. pentru cursuri de 3 ore/săptămână si 140- 210 pag. pentru cursuri de 2 ore/săptămână) - termen: ianuarie 1999
    • pregătirea lucrărilor de laborator pentru o disciplină a anului V, semestrul II (5- 6 lucrări de laborator) - termen: ianuarie 1999
    • pregătirea temelor de proiect pentru o disciplină a anului V, semestrul II (5- 6 teme de proiect) - termen: ianuarie 1999
    • pregătirea examenului de licenta si a examenului de diplomă pentru studentii directiei optionale Inginerie electrică asistată de calculator - termen: ianuarie 1999
    • completarea lucrărilor de laborator pentru o disciplină a anului IV, semestrul II (5- 6 lucrări de laborator) - termen: ianuarie 1999
    • elaborarea suporturilor de curs pe calculator pentru trei discipline ale anului IV, semestrul II - termen: ianuarie 1999
    • completarea lucrărilor de laborator pentru o disciplină a anului V, semestrul I (5- 6 lucrări de laborator) - termen: septembrie 1999
    • completarea temelor de proiect pentru două discipline ale anului V, semestrul I (5- 6 teme de proiect) - termen: septembrie 1999
    • elaborarea suporturilor de curs pe calculator pentru sapte discipline ale anului V, semestrul I - termen: septembrie 1999
    • completarea lucrărilor de laborator pentru o disciplină a anului V, semestrul II (5- 6 lucrări de laborator) - termen: ianuarie 2000
    • completarea temelor de proiect pentru o disciplină a anului V, semestrul II (5- 6 teme de proiect) - termen: ianuarie 2000
    • elaborarea suporturilor de curs pe calculator pentru două discipline ale anului V, semestrul II - termen: ianuarie 2000
    • completarea si ameliorarea materialelor educationale existente pentru disciplinele anului IV, semestrul II, si anul V, semestrul I - termen: ianuarie 2000
    • completarea si ameliorarea materialelor educationale existente pentru disciplinele anul V, semestrul I si II - termen: septembrie 2001
    • evaluare si raport final al programului - termen: decembrie 2001

Etapele enumerate sunt formulate mai sus direct în termenii unor rezultate ce pot fi imediat evaluate; ele includ însă, în mod natural, în subsidiar, si se bazează pe efectuarea în paralel a primelor trei activităti - completarea si modernizarea echipamentului hardware/software necesar procesului educational precum si efectuarea unor stagii de documentare si/sau instruire a corpului profesoral si personalului auxiliar.

Proiectul de initiere program

Obiectul proiectului de initiere de program îl constituie pregătirea primului semestru al procesului educativ direct cu studentii noii directii optionale Inginerie electrică asistată de calculator, care urmează a începe efectiv în semestrul II al anului universitar 1997/1998. În acest mod, faza pilot se încadrează într-o manieră firească în ansamblul programului si permite evaluarea necesară obtinerii finantării pentru continuarea si finalizarea acestuia.

Proiectul de initiere de program implică în particular următoarele activităti:

    • completarea si modernizarea echipamentului hardware necesar procesului educational;
    • completarea si modernizarea echipamentului software necesar procesului educational;
    • efectuarea unor stagii de documentare si/sau instruire a corpului profesoral si personalului auxiliar;
    • pregătirea materialelor educative necesare (curs, lucrări de laborator, teme de proiect);

Proiectul de initiere de program este conceput a functiona în perioada ianuarie 1997 - ianuarie 1998, si include următoarele etape:

    • elaborarea cursurilor pentru trei discipline ale anului IV, semestrul II (aproximativ 210- 280 pag. pentru cursuri de 3 ore/săptămână si 140- 210 pag. pentru cursuri de 2 ore/săptămână) - termen: ianuarie 1998
    • pregătirea lucrărilor de laborator pentru trei discipline ale anului IV, semestrul II (5- 6 lucrări de laborator) - termen: ianuarie 1998
    • evaluare si raport final al proiectului de initiere de program - termen: martie 1998.

Resurse existente

  1. Echipamente:
    • o retea Novell de 12 PC (IBM PS2 2 MB RAM în regim de X–terminal), pentru studiu introductiv
    • o retea de 19 statii grafice Digital VAX
    • o retea Linux/Windows NT/95 de 12 PC (Pentium 32 MB RAM), conectate cu HUB Fast Ethernet, pentru studiu avansat
    • sisteme de operare de tip UNIX
    • editoare de texte
    • software de comunicatie (e–mail, web)
    • compilatoare FORTRAN, C, C++
    • biblioteci matematice
    • medii de cercetare si elaborare de prototipuri (Mathematica, SciLab)
    • pachete CAD pentru elemente finite (FAP)
    • pachete de analiză si proiectare a circuitelor electrice si electronice (HSPICE, SOLO 1400).
       
  2. Spatiu de învătământ:
  3. Sunt disponibile, în exclusivitate sau în comun cu directiile de studii aprofundate Analiza si proiectarea microsistemelor si Analiza si proiacterea asistată de calculator a sistemelor electromagnetice:

    • trei săli de laborator (a câte aprox. 60 mp)
    • un centru de documentare (aprox. 60 mp).
       
  4. Resurse de informare/documentare:
    • documentatie scrisă sau electronică pentru toate pachetele de programe (peste 500 volume)
    • lucrări de specialitate de referintă în domeniile aferente directiilor de specializare implicate (peste 200 volume)
    • colectii de publicatii de specialitate din ultimii cinci ani (32 titluri)
    • aproximativ 20 cursuri de specialitate elaborate de profesorii –bursieri ai programului TEMPUS JEP 2717 si editate de TEMPUS Postgraduate School of Computer Aided Electrical Engineering (împreună cu alte peste 20 cursuri si tutoriale depuse pentru publicare).

Alte surse de finantare sunt reprezentate de Fundatia Europeană de Training, prin proiectul TEMPUS S–JEP 9122: 58800 USD în 1997 si 49000 USD în 1997.

În continuare este prevăzut ca, în cadrul structurat al pregătirii în Inginerie electrică asistată de calculator, cu nivelurile de studii aprofundate si doctorat, acestea din urmă să poată asigura, cu fondurile aduse prin cercetare, întretinerea si a nivelului de pregătire universitară.

[Home] [About Us] [People] [Education] [Research] [Resources] [Links]